General Tech Good at troubleshooting? Have a non specific issue? Discuss general tech topics here.

Light poping noise when hot

  #1  
Old 06-12-2019, 01:41 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2019
Posts: 6
Default Light poping noise when hot

My 1997 2510 has been a neglected machine for quite a while. I've been sifting through it bit by bit and I'm just about all fixed
The one problem I can't seem to figure out is this...
It starts and runs great. Idles smooth with a low steady RPM. The problem is that after it has run 5 miles or so and is nice and hot it starts to make a light popping noise, I can't tell if it is an intake or exhaust noise, under full power and you can feel a loss of power and a slight skip. The skip is more a soft than a spark skip might be.
Wires, plugs are new. Carburetor has been rebuilt, valves adjusted.
Would love to hear from someone that might have had this problem and found the problem.
Thanks!!!
 
  #2  
Old 06-18-2019, 08:15 PM
Member
1st Gear Member
Join Date: Aug 2018
Posts: 67
Default

sounds like a lean mixture. you say valves are set, so thats where I would go next. raise the needle a notch would be the easy thing to do. if its only at, or near full throttle then main jet too small. it could also be electrical though... a coil getting weak & heat breaking it down. maybe ohm it out cold and then hot & see if there is a difference. sometimes you can detect a bad one, but you can't prove it's good because the meter does not stress the insulation like the real circuit does. I would also check routing of the high tension lead & be sure its away from the frame.
 
  #3  
Old 06-19-2019, 12:15 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2019
Posts: 6
Default

I've been paying attention to how the problem is occurring. Since I posted my last post the mule has been running well with plenty of power every day and then all of a sudden it starts the loss of power thing and the ( I agree the problem is lean) lean popping sound. So for an update here's what I came up with. I replaced the fuel gauge because It could not be read any more. When I took it out of the tank I shinned a flashlight in there. WOW! There's more large and small junk pieces floating around in there than a stirred up mud puddle! I think what might be happening is one of these floaters is getting sucked up to the opening of the fuel intake pipe in the tank. Shutting the engine off and starting again makes it run good again.
I'm going to try coating the inside of the tank with a rust sealer for fuel tanks. I'd rather a new tank but $365.00 is a bit pricey for a 4 gallon fuel tank. Can't find any alternatives either! Parts for these things are wicked expensive!!! I wonder why???
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
pie4foou
KLX 250S
11
03-11-2008 11:57 AM
aszrael1266
Off Topic
22
06-19-2007 03:37 AM
toad1025
Ninja 650R
8
04-13-2007 12:54 AM
kwninja88
Sights 'N Sounds
14
08-22-2006 12:59 PM
murphmaster5
Ninja ZX-6R & ZX-6RR
21
04-26-2006 07:55 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Light poping noise when hot


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.