2000 ultra 150 engine goes full throttle and lots of smoke and oil - Kawasaki Forums


Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-01-2009, 10:04 PM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4
Default 2000 ultra 150 engine goes full throttle and lots of smoke and oil

I was starting the ski up after sitting for a few months. Immediately after it finally fired up, the ski went full throttle and was spitting oil and a lot of white smoke out of the exhaust. I immediately shut it off, and tried it a couple more times with the same result. Anyone got any ideas of what is going on?
Thanks for the help.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-07-2009, 03:08 PM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4
Default

Does anyone have any advice on this issue? Any help is greatly appreciated.
Thanks,
Reply With Quote
  #3  
Old 07-07-2009, 03:14 PM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4
Default

I started it again today and as soon as it starts it goes full throttle. A lot of white smoke and oil comes out of the exhaust, enough to where oil drips out of the exhaust after I shut it off. The idle adjustment screw was broken off a few years back, but it just started doing this so I don't see how that could be the problem. I've attempted to adjust the throttle cable at the oil pump and carburetor and they seem like they are fine. Need Help!
Thanks.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-07-2009, 06:27 PM
hoedogg's Avatar
Administrator
1st Gear Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: bay area cali
Posts: 17,484
Default

try here for manual
http://the-manuals.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 07-11-2009, 02:40 AM
Junior Member
1st Gear Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 15
Default

Is this a 2 stroke or 4 stroke? If it 4 stroke you have a broken or scored oil ring or piston wall causing oil from the crank into the cylinder then burning (not fully) in the chamber (blue smoke) then dripping out the exhaust.

The white smoke is usually water in the cylinder. However if its fresh water-cooled then there is there must have been water left in it before winter possibly cracking something.

If you put these two problems together then there is possibly a crack in the cylinder wall where the cooling system is and it is introducing both water and oil into the cylinder.

Did you winterize it properly?
Reply With Quote
  #6  
Old 07-11-2009, 10:41 AM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 6
Default

id say check the compression, this will tell if you have a cracked head or block, also check the condition of all pipes/tubes going from the carb to the cylinder sumthing could have perished/ oxidised/ rusted letting to much air in the mix resuilting in these effects.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-15-2009, 04:22 PM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4
Default

Ok guys, I checked the compression today, and it has exactly 120psi on all three cylinders. I am not sure what to do next. Any ideas why the engine would rev so high upon statup with white smoke and oil coming out of the exhaust? I've adjusted the throttle cable at the oil pump and carburetor and they seem like they are where they should be.
Thanks again for the help.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-15-2009, 06:16 PM
hoedogg's Avatar
Administrator
1st Gear Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: bay area cali
Posts: 17,484
Default

sounds carb related to me bro. is there a float like a bike carb? maybe it's off alittle?
Reply With Quote
  #9  
Old 08-03-2013, 10:41 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 1
Default

Did U find out what the problem was? Mine just started doing it also
Quote:
Originally Posted by rbgators04 View Post
I was starting the ski up after sitting for a few months. Immediately after it finally fired up, the ski went full throttle and was spitting oil and a lot of white smoke out of the exhaust. I immediately shut it off, and tried it a couple more times with the same result. Anyone got any ideas of what is going on?
Thanks for the help.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-05-2017, 10:57 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 1
Default White smoke and oil

Did you figure out what was wrong? Mine is doing the same thing.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Looking for KAWASAKI JET SKI ULTRA-150 engine or spare parts Stills Kawasaki Jet Ski's 0 09-20-2012 11:48 PM
2000 ULTRA 150 NEED HELP mdanskin Kawasaki Jet Ski's 0 07-22-2007 05:01 AM
need an Ultra 150 engine an2ny916 Kawasaki Jet Ski's 0 02-24-2007 02:04 AM
ultra 150 jet ski prob help plz ultra150 Kawasaki Jet Ski's 13 12-07-2006 12:45 PM
ultra 150 jet ski prob help plz ultra150 General Tech 3 08-09-2006 04:17 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT. The time now is 06:21 AM.